Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: stopzettingsmeerwaarden

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Weet u waarop stopzettingsmeerwaarden gerealiseerd worden en hoe zij worden belast? Weet u hoe een overgedragen actief dient te worden gewaardeerd? Weet u of het fiscaal interessant is om bij de overdracht van een eenmanszaak aan een vennootschap ook goodwill over te brengen? En is het verstandig om een onroerend goed over te dragen aan de vennootschap? Weet u of u nog kan afschrijven in het jaar van de overdracht aan de vennootschap? En wat is desaffectatie?

In deel 5 (1 uur) van de 14-delige reeks rond "Vermogen onttrekken aan de vennootschap" bespreekt Marc Gielis de aandachtspunten en de fiscale impact van de verkoop, overdracht of inbreng van een eenmanszaak of praktijk door de zaakvoerder aan/in een vennootschap. Een toepassing op het einde van de uiteenzetting verschaft u een praktische fiscale vergelijking van enkele mogelijkheden.

Komen onder meer aan bod: het voorwerp van overdracht, quasi-inbreng en verslaggeving, de stopzettingsmeerwaarde, de waardering van overgedragen actief, de overdracht van gebouw en grond aan de vennootschap, het privaat gedeelte, het moment van belastbaarheid, de afschrijving in het jaar van overdracht, de belastingtarieven op stopzettingsmeerwaarden, desaffectatie, het oorzakelijk verband, en de verkoop, inbreng of verhuur van goodwill.

Kortom: in deze sessie wordt besproken hoe vermogensonttrekking plaatsvindt door de verkoop, overdracht of inbreng van een eenmanszaak of praktijk door de zaakvoerder aan/in een vennootschap en wat de fiscale impact hiervan is.

Inhoud van deze opleiding

1 De overdracht van een eenmanszaak of praktijk
2 De stopzettingsmeerwaarde
3 De belasting op stopzettingsmeerwaarden
4 Een toepassing
5 Vragen