Marc Gielis Bestel

Vermogen onttrekken aan de vennootschap: dividenduitkering

2 uur 99,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij is adviseur financiële planning en belastingconsulent bij accountantskantoor Decupere & Partners. Voorheen werkte hij een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Hij begeleidt dagdagelijks zelfstandige ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Weet u wie in aanmerking komt voor vrijstelling van roerende voorheffing en hoeveel deze maximum bedraagt? Weet u welke testen er moeten uitgevoerd worden om het bedrag te bepalen dat de vennootschap aan dividenden/tantièmes mag uitkeren? Weet u hoe groot de belastingdruk op dividend is? Wat zijn de voorwaarden voor aanleg van VVPRbis en in hoeverre verschillen deze van het VVPRter-systeem? Hoe kunnen zij voordelig worden benut?

In deel 6 van de 14-delige reeks rond "Vermogen onttrekken aan de vennootschap" bespreekt Marc Gielis de voorwaarden voor en de fiscale impact van dividenduitkering door de vennootschap. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de recuperatie van roerende voorheffing via de personenbelasting en er wordt vergelijking gemaakt met andere vormen van vermogensonttrekking.

Komen onder meer aan bod:de vrijstelling van roerende voorheffing op dividenden in de personenbelasting, de dividendkost, de belastingdruk op dividend, de netto-actieftest, de liquiditeitstest, het begrip kmo-vennootschap, kmo-vennootschap en consolidatie, het consortium, het kmo-tarief, de voorwaarden voor VVPRbis, de VVPRbis-tarieven, de voorwaarden en de belasting van de liquidatiereserve, dividenduitkering t.o.v. bezoldigen en de liquidatiereserve t.o.v. IPT.

Kortom, na het volgen van deze opleiding bent u op de hoogte van de huidige fiscale impact van het uitkeren en ontvangen van dividenden (of tantèmes).

Inhoud van deze opleiding

1 Vrijstelling roerende voorheffing
2 Voorwaarden voor dividenduitkering
3 VVPRbis: 15% roerende voorheffing
4 Liquidatiereserve: VVPRter
5 Vragen