Marc Gielis Bestel

Onroerend goed en successie

1 uur 59,00 €
Marc Gielis heeft met zijn licentiaat Handelwetenschappen, graduaat Fiscale Wetgeving en graduaat Bedrijfsadministratie een ruime opleidingsbasis genoten. Hij begeleidt in zijn functie dagdagelijks uitoefenaars van vrije beroepen en ondernemers bij het optimaliseren van hun fiscale situatie. Hij werkte voorheen o.a; een 20-tal jaar bij Bank J. Van Breda & C° als expert in fiscaal en patrimoniaal advies. Marc is gastdocent aan diverse opleidingsinstituten, auteur van menig fiscaal artikel en enkele boeken en een gewaardeerd spreker op seminaries.

Terug naar overzicht

Inzicht in hoe vastgoedkeuzes vandaag de erf- en schenkbelasting bij overlijden beïnvloeden en hoe je successiedruk fiscaal en juridisch kan beperken.

Deze opleiding gaat over de relatie tussen onroerend goed en successie in Vlaanderen. Ze biedt inzicht in hoe erf- en schenkbelasting werkt, welke tarieven van toepassing zijn, en hoe vastgoed een rol kan spelen in successieplanning. Via praktische voorbeelden en actuele wetgeving worden de deelnemers wegwijs gemaakt in de fiscale en juridische valkuilen en mogelijkheden. De opleiding behandelt vijf thema’s: erfbelasting, vastgoed in de erfbelasting, vastgoed in de schenkbelasting, planning van nieuwe vastgoedprojecten en bestaande vastgoedstructuren. De opleiding sluit af met een vragenronde.

De opleiding begint met een overzicht van de Vlaamse erfbelasting. Afhankelijk van de graad van verwantschap en het type samenwoning zijn er uiteenlopende tarieven. Er wordt uitgelegd wie vrijgesteld is van erfbelasting op de gezinswoning en waarom de gezinswoning in een vennootschap geen vrijstelling oplevert. Ook wordt besproken hoe de toekomstige hervormingen vanaf 2026 hierin verandering kunnen brengen.

Daarna verschuift de aandacht naar het onroerend goed binnen de erfbelasting. Er wordt ingezoomd op de gezinswoning en hoe een beding van aanwas of testament zekerheid kan bieden aan samenwonende partners. Verhuizen naar een waardevoller eigendom kan fiscaal voordelig zijn, zolang het realistisch en effectief gebeurt. Het onderbrengen van vastgoed in een vennootschap wordt kritisch bekeken: hoewel dat bepaalde voordelen lijkt te bieden, kan het bij een gebrek aan voorafgaande planning tot hogere successiedruk leiden.

In het derde deel gaat de opleiding dieper in op schenkbelasting. De tarieven voor het schenken van roerend en onroerend goed worden vergeleken en er wordt stilgestaan bij het lokalisatiecriterium en de bijzondere regeling voor familiale ondernemingen die aan 0% kunnen worden geschonken. Er wordt gewaarschuwd voor het verlies van fiscale voordelen bij misbruik of verkeerde toepassing van de regelgeving.

Vervolgens wordt er gekeken naar het plannen van nieuwe vastgoedprojecten. Het creëren van een onverdeeldheid en het vermijden van de gesplitste aankoop zonder voorafgaande schenking zijn hier belangrijke aandachtspunten. Bestaande structuren komen daarna aan bod: hoe vastgoed fiscaal voordelig ingebracht kan worden in een vennootschap of in het huwelijksgemeenschappelijk vermogen, en hoe huwelijksstelsels aangepast kunnen worden om erfbelasting te optimaliseren.

Ten slotte worden de belangrijkste richtlijnen voor een goede successieplanning herhaald. De opleiding sluit af met enkele concrete vragen die vaak in de praktijk opduiken, waarmee de leerstof op een toegankelijke manier wordt herhaald.

Deze opleiding biedt een overzicht van de fiscale en juridische implicaties van onroerend goed in het kader van successie. Ze toont hoe slimme keuzes vandaag, op basis van correcte informatie, morgen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Ideaal voor iedereen die wil anticiperen, plannen en gemoedsrust nastreeft bij het beheer van zijn of haar vastgoed en vermogen.