Verduidelijkt wanneer meerwaarden bij verkoop van privévastgoed belastbaar zijn en onder welk fiscaal regime, inclusief regels rond speculatie, termijnen en uitzonderingen.
Deze opleiding biedt een praktisch overzicht van de fiscale regels rond meerwaarden bij de verkoop van onroerend goed door particulieren. Centraal staat de vraag in welke gevallen een gerealiseerde meerwaarde belastbaar is en onder welk regime dit dan valt. De opleiding maakt een onderscheid tussen beroepsmatig en niet-beroepsmatig gebruik van onroerend goed, waarbij enkel het laatste wordt behandeld. Specifiek wordt gefocust op de kwalificatie van inkomsten als speculatief, niet-speculatief of beroepsmatig, en hoe dit de belasting beïnvloedt. Deze opleiding is opgebouwd rond vier thematische modules: speculatieve inkomsten, niet-speculatieve inkomsten, beroepsinkomen bij overdracht en een afsluitende module met vragen.
Eerst wordt stilgestaan bij speculatieve inkomsten, waarbij wordt geïndiceerd in welke situaties de belastingplichtige het risico loopt om door de fiscus van speculatie te worden verdacht en hoe deze meerwaarde wordt belast. Ook wordt verduidelijkt dat verliezen op speculatieve inkomsten beperkt overdraagbaar zijn. Daarnaast komt aan bod dat huurinkomsten – in tegenstelling tot meerwaarden – niet als divers inkomen belast kunnen worden, omdat de wet daarvoor geen basis biedt.
Vervolgens wordt ingegaan op de meerwaarden op niet-speculatieve gronden en gebouwen, welke termijnen en tarieven er door de fiscus worden gehanteerd.De regels rond schenking en inbreng in een vennootschap worden daarbij als anti-ontwijkingsmaatregel besproken. Belangrijk is ook de manier waarop de meerwaarde wordt berekend.
Daarna wordt aandacht besteed aan situaties waarbij onroerend goed aanvankelijk beroepsmatig werd gebruikt, maar later overgaat naar het privévermogen. Wanneer er voldoende tijd zit tussen de stopzetting van de activiteit en de verkoop, wordt de meerwaarde meestal niet meer belast. Deze zogenaamde "desaffectatietheorie" wordt ondersteund door rechtspraak en rulings. Bijzondere aandacht gaat naar het onderscheid tussen grond en gebouw in het kader van afschrijvingen en de correcte toepassing van de regels bij samengestelde verkoop (grond en nieuw gebouw).
Ten slotte wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe het belastingregime wordt toegepast, ook in combinatie met registratierechten en bij bijzondere situaties zoals de verkoop van de gezinswoning, schenking en vererving. Er wordt herhaald dat belastingplichtigen de wettelijke volgorde van belastingregimes moeten respecteren en geen vrije keuze hebben.
Deze opleiding biedt niet alleen inzicht in de complexe fiscale behandeling van meerwaarden, maar reikt ook concrete aandachtspunten aan voor een correcte planning en aangifte. Voor wie in aanraking komt met vastgoedverkoop buiten beroepsactiviteit, is deze vorming essentieel om onaangename fiscale verrassingen te vermijden.