Guy Poppe

Autokosten


Guy Poppe is sinds 1994 werkzaam als advocaat, gespecialiseerd in een aantal materies, waaronder het fiscaal recht. Poppe is licentiaat in de rechten en in de economie en tevens licentiaat in het fiscaal recht. Zijn loopbaan startte hij als juridisch adviseur bij Ernst & Young en Coopers & Lybrand. Hij is auteur voor diverse vaktijdschriften en een gerespecteerd docent. Terug naar overzicht

Wist u dat de eenmalige CO2-taks voor bedrijfswagens100% aftrekbaar is? Weet u welke mogelijkheden er bestaan om hoge voordelen van alle aard op bedrijfswagens te beperken? Weet u welke elementen meespelen in de bepaling van de cataloguswaarde als grondslag voor de berekening van het voordeel van alle aard? Weet u waarop de nieuwe regels inzake inschrijvingstaks gebaseerd zijn?

Autokosten werden op fiscaal vlak reeds stevig onder de loep genomen gedurende de voorbije jaren. De wet van 27 april 2007 heeft de aftrekregeling in de vennootschapsbelasting en de BNI-rechtspersonen ingrijpend gewijzigd. Vanaf januari 2010 werden de aftrekpercentages in de vennootschapsbelasting aangepast en de CO2-uitstootcoëfficiënten scherp gesteld. De aftrek van de brandstofkosten in de personenbelasting werd gewijzigd, alsmede de berekening van het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens. Met ingang van 1 januari 2012 werd de berekeningswijze van het voordeel van alle aard opnieuw ingrijpend gewijzigd. Bij wet van 28 december 2012 werden de fiscale regels inzake autokosten opnieuw aangepast. We hebben inmiddels te maken met een uitgebreide materie die ongetwijfeld nog meermaals zal worden veranderd door het streven naar vergroening van de autofiscaliteit.

In een eerste deel van deze drie uur durende opleiding worden de nieuwe fiscale regels in de vennootschapsbelasting besproken. Komen onder meer aan bod: wagens en kosten die onder de aftrekbeperking vallen, kosten zonder aftrekbeperking, ontvangen schadevergoedingen, kosten die op onredelijke wijze de beroepsbehoeften overstijgen, parkingkosten, terugbetaling aan derden, doorrekening van autokosten, brandstofkosten, elektrische voertuigen, voordelen van alle aard en kosten voor collectief vervoer.
In een tweede deel bespreekt Guy Poppe de fiscale wijzigingen die de autokosten hebben ondergaan in de personenbelasting, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan het woon-werkverkeer en de voordelen van alle aard. Vervolgens worden de praktische moeilijkheden inzake voordelen van alle aard (de bepaling van de cataloguswaarde, de ficheplicht etc.) benaderd. Tot slot worden de CO2-taks, de kosten eigen aan de werkgever en de nieuwe regels inzake inschrijvingstaks toegelicht.

Met deze opleiding “Autokosten” bent u weer helemaal bij. Ze mag dan ook niet ontbreken in uw opleidingsbibliotheek.