Johan Brock

Vennootschapsbelasting: actua 2016, deel 1


Dhr. Johan Brock is eerstaanwezend inspecteur diensthoofd van de FOD Financiƫn. Hij is tevens een gerenommeerd lesgever in personen- en vennootschapsbelasting. Hij bezit de kwaliteit om zijn opmerkelijke bagage aan kennis op een aangename en duidelijke manier over te brengen op anderen. Terug naar overzicht

Weet u welk centrum zal instaan voor de controle van uw aangifte vennootschapsbelasting? Weet u welke de mogelijkheden zijn om vruchtgebruik toe te passen dat de toetsing aan artikel 49 WIB doorstaat? Weet u wat de criteria zijn voor kmo vanaf 1 januari 2016? Wat zijn de voorwaarden om intresten op leningen aan startende vennootschappen vrij te stellen van roerende voorheffing? Weet u wanneer onthaalkosten als publiciteitskosten kunnen worden beschouwd? Welke intrest (marktrente) moet worden toegepast als een bedrijfsleider/aandeelhouder krediet verleend aan zijn vennootschap? Weet u welke tarieven roerende voorheffing er van toepassing kunnen zijn op de dividenduitkeringen voor boekjaar 2015?

In de opleiding vennootschapsbelasting (6 uur) worden de recente ontwikkelingen ten aanzien van de vennootschapsbelasting voor het aanslagjaar 2016 grondig besproken. De belangrijkste wetswijzigingen, circulaires, parlementaire vragen en rechtspraak van het voorbije jaar met betrekking tot de vennootschapsbelasting worden uitgebreid behandeld. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de herstructurering bij de Administratie.

Tijdens het eerste deel van 4 uur komen volgende items onder meer aan bod: de controlecentra Grote Ondernemingen (CC GO), vruchtgebruik en kosten gedaan om inkomsten te verwerven of te behouden, de wijziging van de kmo-definitie, microvennootschappen, intresten op leningen aan startende vennootschappen via crowdfunding, de taxshelter in de filmindustrie, de liquidatiereserve en de bijzondere liquidatiereserve, autokosten, receptie-en publiciteitskosten, marktrente, dubbele taxatie en belastingparadijzen, de roerende voorheffing op dividenden en de gereglementeerde vastgoedvennootschappen.

Kortom, een volledig overzicht dat u als boekhouder, accountant, fiscalist of belastingconsulent toelaat om de vennootschapsaangiften voor aanslagjaar 2016 correct in te vullen.